Ove nedelje u Subotici počinje seminar „Nekada davno – bajke bez predrasuda“ koji ima za cilj diskutovanje i razotkrivanje skrivenih stereotipa koji su sadržani u bajkama. Poznato je da bajke imaju veliki značaj na život svakog deteta. One uče o tome šta je dobro, a šta ne, ali uče i o nejednakosti između polova i često šire stereotipe o pojedinim grupama, a ti verbalni stereotipi podstiču i druge vrste stereotipa.

Učesnici seminara „Nekada davno – bajke bez predrasuda“ će biti mladi iz četiri zemlje: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije.  Oni će analizirati bajke i identifikovati glavne predrasude i stereotipe kako bi bajke od njih “očistili” i ponovo ih kreirali.

Ciljevi ovog seminara su da se analiziraju glavne poruke koje bajke šalju deci i mladima, diskusija o predrasudama i stereotipima i njihovom uticaju na društvo, podizanje svest o važnosti bajki u razvoju mladih, pronalaženje načina kako se boriti protiv diskriminacije i promovisati jednakost, promovisanje kulturne raznolikosti i interkulturnog učenja stvarajući priče koje će učiti mlade o ravnopravnosti, razmena iskustava između mladih ljudi o stereotipima koje oni primaju iz detinjstva , a kasnije i u obrazovanju o različitim manjinskim grupama u njihovim zemljama.

Seminar realizuje udruženje građana Libero, a finansiran je od strane Evropske Komisije kroz program Mladi u akciji.

Za više informacija o projektu kontaktirajte nas na office@libero.org.rs

COE
Council of Europe
EYF
European youth foundation
ERASMUS
ERASMUS+
Unicef
Unicef
DCI
DCI