Gradska opština Vračar i Udruženje građana Libero, u partnerstvu sa partnerima i predstavnicima lokalnih samouprava iz Skoplja, Ljubljane, Brčko distrikta, kao i međunarodnom organizacijom civilnog društva iz Brisela, realizovali su projekat “Evropa priča” u okviru koga je na platou ispred Narodne biblioteke Srbije održana manifestacija “Evropa priča” živa biblioteka. Učesnici projekta imali su priliku da kroz radionice koje su održane pre početka manifestacije  “Evropa priča” živa biblioteka steknu znanje o načinu na koji evropske integracije mogu uticati na njihov lični i profesionalni razvoj.

U okviru same manifestacije na platou ispred Narodne biblioteke Srbije preko 300 mladih iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Belgije i Srbije koji su učestvovali na projektu, kao i preko 1000 zainteresovanih građana imali su priliku da besplatno iznajme „knjigu“ o temi koja ih interesuje u vezi Evropske unije i da kroz razgovor sa njom razbiju svoje predrasude i informišu se o načinu funkcionisanja institucija Evropske unije. Činjenica da u javnom mnjenju Srbije već dugi niz godina postoji niz predrasuda, stereotipa i zabluda o načinu na koji Evropska unija funkcioniše, njenim institucijama i vrednostima, navela je organizatore da kroz živu biblioteku o Evropskoj uniji omoguće mladima pristup objektivnim i tačnim informacijama o vrednostima i političkom sistemu Evropske unije. Žive knjige su predstavljali predstavnici institucija i organizacija koje se bave temom Evropske unije i koji su podržali realizaciju ovog događaja, Ministarstvo za Evropske integracije, EU delegacija u Srbiji, Narodna biblioteka Srbije, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, Privredna komora Srbije, Savet Evrope, EU info centar, Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije i Institut za evropske poslove.

Na svečanom otvaranju manifestacije “Evropa priča” živa biblioteka okupljeim građanima i učesnicima projekta obratili su se Mihajlo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar; Tamara Delić, v.d. Pomoćnik ministra za evropske integracije Vlade Republike Srbije; Paul-Henri Presset, šef za informisanje, komunikaciju i medije EU delegacije u Srbiji; Žarko Stepanović, v.d. direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Vladan Trljić, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije i Jelena Spasović, predsednica Udruženja građana Libero.

Projekat “Evropa priča” kofinansiran je of strane programa “Evropa za građane I građanke” Evropske unije.

GALERIJA

COE
Council of Europe
EYF
European youth foundation
ERASMUS
ERASMUS+
Unicef
Unicef
DCI
DCI