Gradska Opština Vračar i Udruženje građana Libero u saradnji sa partnerima Organizacijom za kulturnu saradnju Interkultura, Proni – centrom za omladinski razvoj, Javnim zavodom Mladi Zmaji i organizacijom Out of the Box International, kao i predstavnicima lokalnih samouprava iz opštine Butel iz Skoplja, Ljubljane i Brčko distrikta, realizovali su projekat „Prevedi EU“ u okviru Nedelje ljudskih prava na Vračaru, podržan od strane programa Evropa za građane i građanke Evropske Unije. Kroz realizaciju projekta koji je trajao od 9. do 11. decembra 2017. godine, opštinu Vračar je posetilo preko 300 učesnika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Belgije, koji su razmenjivali iskustva i razgovarali o zajedničkoj budućnosti zemalja Balkana unutar Evropske Unije.
„Prevođenje Evropske Unije“ je započeto okupljanjem mladih iz svih zemalja učesnica na Avali gde su u okviru intekulturalne večeri među sobom predstavljali kulturu, tradiciju, istoriju svojih zemalja, kao i iskustva života mladih ljudi u tim zemljama. Kroz prikazivanje prezentacija, promotivnih materijala, degustiranjem hrane, predstavljanjem muzike su privremeno kreirali ključnu karakteristiku života unutar EU, a to je interkulturalnost i na taj način osetili šta znači biti građanin Evropske Unije.
U znak obeležavanja Dana ljuskih prava, jedne od neprikosnovenih vrednosti EU, priređena je konferencija za medije u okviru koje su se partneri na projektu i predstavnici lokalnih samouprava obratili mladim ljudima i gostima i sa njima podelili važnost aktivnog učešća građana u životu lokalnih zajednica i građenju zajedničke Evropske budućnosti. Svi učesnici i građani Vračara su imali prilike da prisustvuju, u tu svečanost priređenom, sajmu u galeriji opštine Vračar koji se bavio promocijom preduzetništva i servisa koji omogućavaju građanima da se uključe u život lokalne zajednice. U cilju boljeg razumevanja EU i „prevođenja“ njenih politika, u toku projekta realizovan je veliki broj radionica sa mladima i građanima koji su iskoristili priliku da daju svoj doprinos radionicama, na kojima smo sa njima razgovarali o tome kako oni vide EU i njene vrednosti, kao i na koji način oni mogu doprineti jačanju tih vrednosti u našem društvu. Prepoznato je da najbolje razumevanje građana o značaju, pravima i benefitima uključivanja u EU podstiče saradnja jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva. Razgovaralo se o mogućnostima i pravima koje EU pruža u okviru ekologije, kulture, obrazovanja, medija, nauke, preduzetništva, mobilnosti mladih, prilikama za volontiranje, između ostalog.
Kako je saradnja lokalnih samouprava stub bolje i efikasnije mobilnosti mladih, a njihova međusobna razmena ideja i iskustva važan element razvoja lokalnih zajednica, aktivnije učešća građana i građenja vrednosti EU u okviru njih, ralizovan je sastanak svih predstavnika gore pomenutih lokalnih samouprava, u okviru kojeg je potpisano pismo o namerama. Dokument na kome će se temeljiti buduća saradnja lokalnih samouprava u svim ovim oblastima, i tešnja saradnja institucija koja se bave mladima.

Projekat „PrevediEU“ sufinansiran je od strane programa ,,Europe for Citizens“ Evropske unije.

 

Galerija

Utisci učesnika

Izveštaj (ENG) i Pismo o namerama

COE
Council of Europe
EYF
European youth foundation
ERASMUS
ERASMUS+
Unicef
Unicef
DCI
DCI