Evropska živa biblioteka je od 25. do 29. septembra 2022. godine posetila Valensiju. Njena realizacija je počela zvaničnim prijemom za predstavnike opština, nevladinih organizacija, i živih knjiga uključenih u projekat. Prijem je održan u sedištu Vlada Valensijskog regiona u Valensiji. Nakon prijema usledile su diskusije u okviru kojih su učesnici razgovarali o ishodima projekta i kako unaprediti međusobnu saradnju, ali i o budućnosti Evrope i različitim društvenim i političkim izazovima sa kojima se naš kontinent danas suočava.

Centralni i glavni događaj, četvrta „Evropska Živa biblioteka“, je organizovan u opštini Kvart de Poble. U živoj biblioteci učestvovao je veliki broj građana i mladih iz Španije, Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Belgije. Čitanje živih knjiga realizovano je na prometnom trgu u centru Kvart de Poblea. Svaka živa knjiga koja je bila prisutna je osoba sa jedinstvenim identitetom i pričom koja je spremna da je podeli sa svima koji žele da slušaju. Građani regiona Valensija i posetioci ovog grada rado su iznajmili naše knjige i sa njima imali plodne razgovore.

Takođe je realizovan i sastanak predstavnika opština i organizacija civilnog društva uključenih u projekat. Poslužio je kao prilika da se učesnici projekta dodatno povežu i razgovaraju o budućoj saradnji na međunarodnim akcijama i projektima. Sastanku su prisustvovali zvaničnici Opštine Kvart de Poblet (Španija), Opštine Butel (S. Makedonija), Grada Bijeljina (Bosna i Hercegovina), Javnog instituta Mladi zmaji (Ljubljana), NVO CONNECT (Belgija), NVO Libero (Srbija), NVO Backslash (Španija), NVO TiPovej (Slovenija), NVO Interkultura (N. Makedonija), Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade (Srbija), NVO Out of the Box (Belgija).

Evropska živa biblioteka organizovana je uz podršku Programa Evropa za građane Evropske unije. Cilj projekta je dovođenje živih biblioteka u različite gradove Evrope sa idejom da se podstakne dijalog između građana iz različitih zemalja i socio-ekonomskog porekla kako bi se razbili predrasude i stereotipi među njima.

Pratite nas da ne propustite predstojeće žive biblioteke u Ljubljani i Beogradu. Ne propustite priliku da postanete deo izgradnje razumevanja među evropskim građanima.

Projekat „Evropska živa biblioteka za mlade građane“ sufinansira program Evropa za građane Evropske unije.

COE
Council of Europe
EYF
European youth foundation
ERASMUS
ERASMUS+
Unicef
Unicef
DCI
DCI