Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin prisustvovao je 09.11.2012. godine u Užicu radionici „Virtuelno postaje stvarno(st)“, tokom koje su mladi ljudi, pretežno iz Užica, upoznati sa pozitivnim i negativnim stranama korišćenja Interneta, u sklopu promocije odgovornog korišćenja Interneta među mladima.

Radionica se realizuje u sklopu projekta „Virtuelno postaje stvarno(st)“ koji sprovodi NVO Libero uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Saveta Evrope, u saradnji sa kancelarijama za mlade Sombor, Zrenjanin, Užice, Novi Pazar, Blace i Zaječar. Projekat ima za cilj da obuči prvu generaciju mladih u Srbiji koji će biti spremni da se uključe u odbranu ljudskih prava na Internetu, dajući na taj način nacionalni doprinos kampanji Saveta Evrope u sklopu projekta „Borba protiv govora mržnje onlajn“.

Otvarajući radionicu, Nenad Borovčanin istakao je da su sve aktivnosti Ministarstva omladine i sporta usmerene na bolji položaj mladih ljudi u Srbiji prema željama i potrebama samih mladih, do kojih institucija dolazi kroz redovnu komunikaciju sa mladima. Jedan od najefikasnijih načina za komunikaciju danas su sve brojnije socijalne mreže na kojima mladi provode veliki deo svog vremena. Stoga Ministarstvo omladine i sporta zagovara sigurno i kvalitetno korišćenje Interneta usmereno ka informisanju, aktivizmu i mobilnosti mladih.

Aleksandra Mitrović, predstavnica Republike Srbije u telima za mlade Saveta Evrope istakla je da će 2013. jedan od fokusa omladinskog sektora na evropskom nivou biti borba protiv onlajn diskriminacije, te da Srbija kroz projekte poput ovog daje aktivni doprinos zajednički definisanim prioritetima i ciljevima.

Jelena Spasović, predsednica NVO Libero ukazala je da Libero dugi niz godina kroz projekte različite tematike doprinosi razvoju omladinskog sektora u Srbiji i  iskazala zadovoljstvo što je njena organizacija jedna od prvih koja je na nacionalnom nivou prepoznala značaj teme „mladi i društvene mreže“ za položaj mladih u društvu.

Radionicu su vodili vršnjački edukatori Zvezdan Mihajlović i Bojana Stanić, koji su prošli inicijalni trening za vršnjačke edukatore u okviru projekta „Virtuelno postaje stvarno(st)“ u Subotici oktobra 2012. Sve dalje aktivnosti na ovu temu realizovaće u saradnji sa i uz punu podršku kancelarije za mlade Užice i koordinatora Milovana Lučića.

COE
Council of Europe
EYF
European youth foundation
ERASMUS
ERASMUS+
Unicef
Unicef
DCI
DCI